Łukasz Dobkowski - fotografia przyrodnicza 

Szczudłak -  Himantopus himantopus

Podczas jednej z moich wiosennych zasiadek na ptaki brodzące przed obiektywem pojawił się niesamowity gość. 30 minutowa sesja dała możliwość przyjrzenia się z badzo bliska temu egzotycznemu jak na nasz kraj gatunkowi. Chciałbym się podzielić z Wami tą przygodą i prezentacją kilkanastu kadrów z tego spotkania.

Szczudłaki pojawają się w mojej okolicy praktycznie co roku, ale pozostają na jeden lub maksymalnie dwa dni. Tego szczęśliwego dnia wybrałem się na jedną z nadnarwiańskich zalanych łąk. Jeszcze przed świtem rozłożyłem się na granicy łąka-woda i czekałem na łęczaki, które widywałem w tym miejscu od kilku dni. Pogoda nie dopisała za bardzo i zamiast pięknego wschodu słońca lekka szarówka. Postanowiłem zostać, bo powoli zlatywało się oczekiwane ptactwo. Kilka próbnych zdjęć i zacząłem oczekiwać na rozwój sytuacji. Kilkanaście metrów przed obiektywem nagle usiadły dwa ptaki. Gatunku za bardzo nie mogłem rozpoznać, bo taki gość nie często wita na forach i galeriach innych fotografujących kolegów. Kojarzyłem ptaka z książek, ale trochę nie pasowało mi ubarwienei głowy. Wiedziałem jednak, że to wyjątkowy gość i trzeba się zabrać do roboty. Ptaki po małej toalecie i rozprostowaniu nóg o dziwo ruszyły w moją stronę. Seria zdjęć i oczekiwanie na jeszcze. Po podejściu na kilka metrów chyba dostrzegły, że pod siatką jednak ktoś leży i zaczeły wydawać niepokojące okrzyki. Jeszcze kilka pstryknięć, wycofanie ptaków w miejsce przylotu i odlot na kilkadziesiąt metrów. Więcej takich spotkań nie było. Czy jeszcze raz zawitają przed obiektyw - to już by było zdecydowanie za dużo szczęścia jak na jednego fotografa :-)
Powrót do domu, literatura, potwierdzenie gatunku przez kolegę, zrzut zdjęć na dysk i wielka radość
Opis
Ptak z rodziny szczudłonogich. Wysokość 35-40 cm Łatwo rozpoznawalny siewkowiec o wyjątkowo długich nogach, w locie daleko wystających poza ogon. Ubarwienie białe z wyjątkiem czarnego grzbietu i skrzydeł. Na wierzchu głowy i tyle szyi może występować przyciemnienie. Dziób czarny, szydłowaty. Dzięki długim nogom może żerować w głębszej wodzie niż inne siewkowe.
Rozmieszczenie
Wyjątkowo gniazduje w różnych regionach kraju, choć nasz kraj leży poza areałem lęgowym tego gatunku
Występowanie
Gniazduje nad płytkimi akwenami różnego typu, w tym na rozlewiskach, osadnikach itp.
Siedliska
jeziora, mokradła i bagna, starorzecza, stawy hodowlane
Liczebność
Skrajnie nielicznie lęgowy, zanotowano mniej niż 10 przypadków lęgów. Jako przelotny pojawia się nielicznie w całym kraju
Gniazdo
W otwartym terenie ukryte wśród roślinności lub bez osłony na gołym błocie, gniazdo o zmiennej konstrukcji w zależności od dostępności materiału gniazdowego
Lęg
Zwykle 4 beżowe, skąpo ciemno nakrapiane jaja. Wysiadywanie 22-25 dni. Młode uzyskują lotność po ok. 28-32 dniach
Pokarm
Wodne bezkręgowce, które zbiera z powierzchni wody podczas brodzenia w wodzie
Wędrówki
Wędrowny. Pojawia się od IV do IX ze szczytem w V
Status ochronny i zagrożenia
Gatunek chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej, zagrożony w kraju z powodu występowania na skraju zasięgu gatunku
Kreator www - przetestuj za darmo